Praktische informatie voor uw kind op school
Persoonlijke praktische informatie en contact met de leraar is te vinden in de portal.
Ouders en de school
Ouders kennen hun kind het beste. Daarom vinden we samenwerking met u essentieel om het beste onderwijs te bieden. We geloven dat betrokkenheid van ouders het leren leuker en gevarieerder maakt. Uw steun en hulp dragen bij aan de ontwikkeling van zowel uw kind als de school.
We streven naar een partnerschap met ouders op zowel het gebied van leren als opvoeding. Ons didactisch partnerschap richt zich op uw betrokkenheid bij het leerproces van uw kind en hoe u hen kunt ondersteunen. Het pedagogisch partnerschap betreft de opvoedkundige aanpak op school, waarbij we graag samenwerken om een goede basis te bieden.
Met uw hulp kunnen we ons onderwijs aantrekkelijker, gevarieerder en van hogere kwaliteit maken. Er zijn veel manieren waarop ouders kunnen helpen, zoals bij bijzondere activiteiten, verteltassen, hoofdluiscontrole, het bereiden van fruit, of ondersteuning in onze bibliotheek. U kunt ook deelnemen aan de oudervereniging of de medezeggenschapsraad. Zelfs kleine taken, zoals grofvuil wegbrengen of koffiezetten tijdens rapportgesprekken en andere bijeenkomsten, zijn van grote waarde. U kunt in de nieuwsbrief lezen waar uw hulp nodig is.
De meest gestelde vragen beantwoorden we hiernaast. Heeft u andere vragen? Neem dan contact met ons op en we beantwoorden ze graag.
Hoe blijf ik op de hoogte van de activiteiten van mijn kind?
Wekelijks ontvangen ouders een bericht van de groepsleerkracht via Social Schools. In dit bericht blikt de leerkracht terug op de activiteiten van de afgelopen week en kijkt hij of zij vooruit naar wat er in de komende week op het programma staat.
Hoe kan ik verlof aanvragen?
In sommige gevallen kan het nodig zijn om buiten de reguliere vrije dagen extra verlof aan te vragen voor uw kind(-eren). Let hierbij op het volgende:
- Een kind is leerplichtig met ingang van de eerste schooldag van de maand die volgt op die waarin het kind vijf jaar is geworden. Voor kinderen die nog geen 5 jaar zijn, vragen wij u toch vriendelijk een verzoek voor verlof in te dienen via Social Schools.
- Kinderen van 5 jaar en ouder kunnen alleen na overleg met de directeur van de school vrij krijgen. Bij een verlofaanvraag van tien dagen of meer moet toestemming gevraagd worden bij de leerplichtambtenaar.
- Verlof zoals beschreven in de leerplichtwet is mogelijk voor:
Huwelijk, overlijden en andere bijzondere gebeurtenissen ter beoordeling van de directie.
Wilt u voor uw kind verlof aanvragen, dan kan dat via Social Schools. U hoeft dus geen formulier op te halen bij de administratie. Wanneer uw aanvraag is bekeken krijgt u een melding met daarin de argumentatie voor de goedkeuring of afwijzing.
Over de vrijwillige ouderbijdrage
Vanaf het schooljaar 2024-2025 zijn wij gestopt met het innen van de vrijwillige ouderbijdrage. De school zal een deel van de activiteiten die normaal gesproken betaald worden met deze bijdrage voor zijn rekening nemen.
"Geen enkel kind mag worden uitgesloten van activiteiten die de school organiseert, ook al betalen zijn of haar ouders de vrijwillige ouderbijdrage niet." Dit is het uitgangspunt van de richtlijn die de PO-Raad eind 2018 in samenwerking met Ouders & Onderwijs, de belangenvereniging van ouders, heeft vastgesteld. Volgens deze richtlijn moeten alle leerlingen altijd kunnen deelnemen aan alle activiteiten die binnen het lesprogramma vallen. Voorheen gold deze regel niet voor de extra activiteiten die de school organiseert, zoals schoolreisjes.
Er is echter wel de mogelijkheid om jaarlijks €20 te doneren aan de school. Als €20 niet haalbaar is, zijn ook andere bijdragen welkom. Met deze donaties zullen we diverse activiteiten financieren. Dit bedrag kan worden overgemaakt naar het ING-bankrekeningnummer NL09INGB0005435156 t.n.v. Ouderraad basisschool Het Samenspel, onder vermelding van de naam en groep van uw kind(eren).
Wat zijn de schooltijden?
Onze school hanteert een continurooster. Dit betekent dat alle kinderen tussen de middag op school blijven en samen met de leerkracht lunchen. Voor de lunch nemen de kinderen zelf eten en drinken mee van huis. De leerlingen blijven de hele dag aaneengesloten op school, van 08:30 uur tot 14:15 uur.
Wat is het Schoolondersteuningsprofiel?
In dit ondersteuningsprofiel vindt u informatie over de mogelijkheden, grenzen en ambities van onze school in het bieden van onderwijs aan leerlingen met specifieke onderwijs- en ondersteuningsbehoeftes. In dit profiel beschrijft onze school per probleemcategorie wat de grenzen en mogelijkheden zijn, wat in het algemeen onze afwegingen zullen zijn en welke randvoorwaarden voor ons belangrijk zijn.
- Hoe kunnen wij omgaan met leerlingen met speciale onderwijsvragen in onze (bestaande) groepen in de school en onder welke voorwaarden.
- Wat doen wij nu al goed en willen wij blijven doen?
- Wat kunnen wij absoluut niet. Nu niet en in de toekomst niet.
- Welke nieuwe expertise kunnen wij ontwikkelen in het begeleiden van leerlingen met speciale onderwijsvragen en welke hulp is daarbij nodig.
- Binnen welke kaders blijven wij bij de aanmelding van (zorg)leerlingen.
Wat zijn de contactmomenten met school?
Er zijn een aantal vaste contactmomenten per jaar:
· 10-minutengesprekken – 3 keer per jaar: Tijdens deze gesprekken, vaak naar aanleiding van het rapport, wordt u geïnformeerd over de voortgang van uw kind.
· Informatieavond: Aan het begin van het schooljaar, meestal medio september, houden wij een informatieavond voor de groepen 1 t/m 8. U wordt dan uitgenodigd om met de leerkracht van uw kind nader kennis te maken. Op deze avond wordt er in de groep van uw kind verteld hoe wij op school werken en op welke wijze wij omgaan met kinderen. Voor groep 8 wordt een aparte informatieavond over het voortgezet onderwijs gehouden.
Ziekmelden, afwezigheid, doktersafspraak
Indien uw kind ziek is of om een andere reden afwezig is, kunt u dit uitsluitend via social schools doorgeven aan de administratie. Absentie meldt u vóór 8.10 uur van de betreffende dag via Social Schools bij de administratie** en de betreffende leerkracht van uw kind.
Denkt u alstublieft aan het volgende:
- naam van uw kind te vermelden
- groep van uw kind te vermelden
- reden van afwezigheid van uw kind te vermelden (ziekte/doktersbezoek/therapie/tandarts etc.)
Als uw kind niet op tijd afwezig wordt gemeld, zijn we genoodzaakt hem/haar als ongeoorloofd afwezig te noteren.
**Bij Social Schools kijkt u onder het kopje “Medewerkers”; daarna klikt u op administratie; dan kunt u de administratie een bericht sturen.
Spoed
Voor spoedberichten zijn wij telefonisch bereikbaar op nummer 036-
533 05 14.
Ouderraad
Onmisbare hulp voor onze school
De betrokkenheid van ouders is essentieel voor onze school. De Ouderraad speelt een belangrijke rol door het organiseren van activiteiten zoals Pasen, Sinterklaas, Kerst, en het ondersteunen van het lezen en het schoolkamp.
Daarnaast zijn de leden van de Ouderraad onze verbinding met de buitenwereld. Ze brengen belangrijke onderwerpen onder onze aandacht, zoals de verkeerssituatie rondom de school. Hoewel we naar alle ouders luisteren, hebben de leden van de Ouderraad regelmatig direct contact met ons.
Wilt u lid worden van de Ouderraad of meer informatie ontvangen? Neem dan contact op met de directeur van de school.
Medezeggenschapsraad
Invloed op het schoolbeleid
Bij Het Samenspel zijn ouders niet alleen betrokken bij het onderwijs, maar hebben ze ook invloed op het schoolbeleid. In de Medezeggenschapsraad (MR) kunnen ouders samen met leerkrachten meedenken en meepraten over belangrijke beslissingen die onze school en ons onderwijs aangaan. Besluiten van de directie of het schoolbestuur worden altijd voorgelegd aan de MR.
Lees meer over het reilen en zeilen op school
Bij Het Samenspel staat respect en acceptatie centraal. We zorgen ervoor dat iedereen zich veilig en welkom voelt. Onze school is een plek waar kinderen met plezier kunnen leren en hun talenten ontwikkelen. Ieder kind krijgt de aandacht die het nodig heeft, zodat het zijn eigen talenten kan ontdekken en laten groeien.